HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

De voordelen van biotine voor paarden

Heb je ooit een paard met een glanzende, en vooral gezonde vacht gezien en supermooie hoeven en je afgevraagd hoe ze dat voor elkaar krijgen? Het geheim zou wel eens biotine kunnen zijn.   
biotine paard vacht

Biotine is een B vitamine en speelt een cruciale rol bij de gezondheid van de vacht en hoeven van paarden. Biotine heeft verschillende functies binnen het paardenlichaam. Als co-enzym draagt het bij aan verschillende metabole processen binnen het lichaam van het paard. Het ondersteunt bijvoorbeeld bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.  

Dosering van biotine bij paarden 

Over het algemeen is het toevoegen van vitaminen aan het rantsoen van je paard belangrijk om de juiste dosering te volgen. Echter is het moeilijk om dit exact te bepalen bij biotine. De reden hiervoor is dat het nog niet duidelijk is hoeveel biotine een paard zelf aanmaakt. Ook weten we (mede hierdoor) niet hoeveel biotine een paard minimaal nodig heeft. Maar, we weten wel dat biotine één van de weinige vitamines is waarbij een megadosis een positief effect heeft. Zo heeft onderzoek aangetoond dat 20.000 mcg (20 mg) biotine per dag de hoefkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Wat we ook weten is dat een overschot aan biotine geen risico vormt of giftig is, een overschot plast een paard namelijk gewoon uit. 

Een hoef heeft maanden nodig om te groeien vanaf de kroonrand tot het draagvlak. Om deze reden kan het dus wel even duren voordat je verbetering ziet aan de hoefkwaliteit na het voeren van de mega dosis biotine aan je paard. Wanneer je de verhoogde dosis biotine voert aan je paard zul je de positieve effecten waarnemen na ongeveer 6-9 maanden. Daarnaast is het belangrijk om gedurende deze periode biotine consequent te geven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je stopt of de dosis verlaagt de positieve effecten stoppen. 

Bronnen van biotine

Ondanks dat het niet duidelijk is hoeveel, weten we wel dat paarden zelf (of eigenlijk de microbiota) bine aanmaken. Dit gebeurt tijdens de fermentatie van ruwvoer in de blinde en dikke darm. Om het nog onzekerder te maken is het onduidelijk hoe goed de geproduceerde biotine wordt opgenomen in de blinde en dikke darm. Zeker bij verstoringen in de blinde en dikke darm, zoals een disbalans in de microbiotica. Wel weten we dat biotine uit voer mogelijk een betere kans heeft om te worden opgenomen door het lichaam in vergelijking met biotine die door de microbiota wordt geproduceerd. 

Biotine is van nature aanwezig in verschillende producten, waaronder luzerne. Daarnaast kan biotine ook worden toegevoegd aan een premix. Dit is een mix van vitamines en mineralen die wordt toegevoegd aan supplementen en voeders. Op deze manier kan biotine ook worden toegevoegd aan supplementen, balancers en krachtvoer. Echter zijn de biotinegehaltes in de meeste paardenvoeders over het algemeen laag vanwege de onduidelijkheid over de minimale biotine behoefte bij paarden. 

Wij raden aan om de 20.000 mcg (20mg) aan te houden voor een optimale effectiviteit van biotine. De beste manier om ervoor te zorgen dat je paard dit dagelijks binnenkrijgt is door het etiket van het voer van je paard te controleren.

Het juiste biotine product kiezen 

Met zoveel verschillende opties op de markt kan het kiezen van het juiste paardenvoer voor jouw paard een hele uitdaging zijn. Wij geven je enkele tips om rekening mee te houden met betrekking tot biotine: 

  1. Kies een compleet voer
    Gezien het belang van een uitgebalanceerd rantsoen voor de algehele gezondheid van je paard raden wij aan om te kiezen voor een compleet paardenvoer in plaats van individuele biotine supplementen. 
  2. Kies voor een product met de optimale biotine gehaltes
    Uit onderzoek is gebleken dat 20.000 mcg (20 mg) de optimale biotine waarde is voor een waarneembaar verschil in de hoefgezondheid. Overschotten plast het paard uit. Kies dus voor een product met optimale en geen minimale biotine gehaltes. 
  3. Kijk of supplementen nodig zijn
    Zeker wanneer je een compleet paardenvoer geeft is het voeren van een extra supplement niet altijd nodig. Gebalanceerde voeders met effectieve hoeveelheden biotine zijn bijvoorbeeld de Hartog Essential en de Hartog Comfort. Bij het voeren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt er een dagelijkse dosis van 20.000 mcg (20 mg) biotine geleverd. Het geven van een extra biotine supplement is dan niet nodig.

Biotine voor paarden

Biotine is van onschatbare waarde voor de gezondheid van paarden, met aantoonbare voordelen voor vacht en hoeven. Hoewel de exacte dosering niet eenduidig is, tonen studies aan dat een dagelijkse dosis van 20.000 mcg (20 mg) aanzienlijke hoefverbeteringen oplevert. De geproduceerde biotine door de microbiota in de blinde en dikke darm en de onduidelijkheid over de opname hiervan, vergroten de complexiteit van de aanbevolen gehaltes. Voor een optimale biotine-effectiviteit wordt aanbevolen om voer met gebalanceerde niveaus te kiezen, zoals de Hartog Essential en Hartog Comfort 

Gerelateerde artikelen

Ontdek de Hartog Essential voor jouw paard!

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je aanvullen?

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Sportpaarden optimaal voeren

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.