HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Je hebt er vast wel eens over gehoord als paardeneigenaar: vitamine E. Dit krachtige antioxidant kan paarden ondersteunen wanneer ze moeten herstellen, gestrest zijn of getraind worden. Vitamine E helpt jouw paard (spier)cellen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen en kan het immuunsysteem van paarden ondersteunen. Maar hoe werkt het nu eigenlijk en is het bijvoeren van een vitamine E supplement verstandig? 

Waarom is vitamine E voor paarden zo belangrijk? 

Paarden zijn, in tegenstelling tot mensen, voor een groot gedeelte in staat om zelf vitamines te produceren. Een voorbeeld hiervan is vitamine C wat wordt aangemaakt in de lever en vitamine B en K die geproduceerd worden door de microbiota in de blinde en dikke darm. Het is echter niet mogelijk voor paarden om zelf vitamine E aan te maken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende vitamine E binnenkrijgen via hun rantsoen.  

Vitamine E is zoals we al zeiden belangrijk voor verschillende onderdelen van het lichaam van jouw paard.  Eén van de belangrijkste taken is het beschermen van cellen zoals onder andere spiercellen tegen vrije radicalen.  Hierdoor ondersteunt vitamine E de normale werking van spieren. Een tekort aan vitamine E kan de kans op spierschade na een training vergroten. Hierdoor is het ook zo dat hoe zwaarder een paard getraind wordt hoe hoger de behoefte aan vitamine E is. Een tekort aan vitamine E kan verschillende symptomen veroorzaken zoals een verminderde immuniteit en spierstijfheid. Ook gestreste, herstellende of paarden met spierafwijkingen kunnen baat hebben bij een hoger gehalte vitamine E in hun rantsoen.   

Waar zit Vitamine E in?  

Vitamine E zit van nature in onder andere vers gras op de weide en in luzerne. Ondanks dat vitamine E van nature voorkomt in gras kunnen de gehaltes in voordroog en hooi extreem laag zijn. Ook kan de hoeveelheid vitamine E die van nature aanwezig is in ruwvoer schommelen. 

Naast producten waar vitamine E van nature in voorkomt kan het natuurlijk ook aan het voer worden toegevoegd. Dit gebeurt meestal in de vorm van een premix, dit is een mengsel wat vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Via deze weg kan onder andere vitamine E worden toegevoegd aan supplementen, balancers en krachtvoer. 

Hoeveel Vitamine E moet ik voeren aan mijn paard?  

Er zijn meerdere bronnen (zie tabel hieronder) die de behoeften van vitamines voor paarden beschrijven. Het kan per land verschillen welke aanbevelingen gevolgd worden. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de minimale behoeftes en optimale behoeftes. De minimale behoefte vitamine E is nodig voor het functioneren van de lichaamsfuncties van je paard, heb je echter een paard wat snel gestrest is of moet herstellen na training? Dan kan het verstandig zijn om de optimale behoefte aan vitamine E aan te houden.  

Behoefte van vitamine E voor een paard van 600 kg Bron 1: North American Authorities NRC     Minimale behoefte  Bron 2: German Authorities   
GEH     Minimale behoefte  
Bron 3: Equine Applied Clinical Nutrition     Minimale behoefte  Bron 4: Equine Applied Clinical Nutrition      Optimale behoefte  
Paarden met onderhoud  behoefte 600  IE 636 IE 636   IE 1200-1800  IE 
Paarden in training 960-1200  IE 1320  IE 636-1272  IE 1800-3000  IE 
* 1 mg vitamine E = 1 IE vitamine E  

Om te weten hoeveel vitamine E er in het voer van jouw paard zit kun je kijken naar het etiket. Hierop staat het toegevoegde gehalte aan vitamine E. 

Tip: Hou bij het kijken naar je etiket rekening met je dagelijkse gift. De vermelde waardes zijn de gehaltes per kilo product. Van sommige producten voer je 100 gram en van andere producten een kilo. Bekijk dus altijd hoeveel vitamine E jouw paard binnenkrijgt aan de hand van de hoeveelheid voer die aanbevolen wordt. 

Wij raden aan om het gehele jaar krachtvoer of een balancer te geven aan je paard, ook als deze 24/7 op de wei staat in de zomer. Voedingswaarde in gras kunnen ook schommelen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van onzekere waardes en weet je zeker dat je paard geen tekorten heeft in zijn rantsoen.    

Is een overschot aan Vitamine E gevaarlijk voor mijn paard?  

Een paard ontwikkelt niet snel een overschot aan vitamine E. Om handvatten te geven zijn er aanbevelingen opgesteld over maximale gehaltes van vitamine E in het rantsoen van paarden.   

Paard 600 kg    Mg vitamine E /dag  Hoeveelheid Essential per dag   
Toxiciteitlevel  Acuut  15 000*  3,5 kg (10 x aanbevolen hoeveelheid Hartog Essential per dag)  
Aanbevolen limiet (tenzij er een specifieke klinische reden is)   Langere termijn  6 000  1,4 kg (4 x aanbevolen hoeveelheid Hartog Essential per dag)  
* Het toxiciteitlevel van vitamine E voor paarden staat op 1000 mg per kg DS. Als we rekenen met een DS opname van 2,5% van het lichaamsgewicht voor een paard van 600 kg kom je uit op een totale DS opname van 15 kg. 15 * 1000 mg = 15 000 mg vitamine E per dag voor een paard van 600 kg.  

Heeft je paard dus per ongeluk twee keer voer gekregen? Geen enkel probleem!  

Welk voer moet ik kiezen?   

Omdat het belangrijk is voor de algehele gezondheid van je paard om een uitgebalanceerd rantsoen te hebben raden we het aan om te kijken naar een compleet voer die het optimale gehalte aan vitamine E bevat. Op deze manier hoef je geen combinatie te maken van verschillende balancers of supplementen wat altijd de voorkeur heeft voor een rantsoen.  

Voorbeelden van voeders met optimale vitamine E gehaltes zijn de Hartog Comfort of de Hartog Essential. In deze twee Hartog producten is er extra vitamine E toegevoegd om de optimale gehaltes te kunnen garanderen. Hierdoor valt het je misschien op dat de gehalte vitamine E hoger ligt dan bij andere balancers. Het vitamine E gehalte voor een paard van 600 kg bij het voeren van de Hartog Essential en Hartog Comfort is 1500 IE per dag.  

Gerelateerde artikelen

Ontdek de Hartog Essential voor jouw paard!

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je aanvullen?

Body Condition Score van je paard berekenen

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De voordelen van biotine voor paarden

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.