HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Een balancer is een uitstekende keuze om ervoor te zorgen dat je paard alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de algehele gezondheid en vitaliteit van je paard.

Een balancer is een uitstekende keuze om ervoor te zorgen dat je paard alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de algehele gezondheid en vitaliteit van je paard. Een balancer is zeer geconcentreerd in deze essentiële voedingsstoffen zonder een overmatige hoeveelheid energie toe te voegen aan het rantsoen van jouw paard. Door deze eigenschappen past een balancer in het rantsoen van veel verschillende soorten paarden.  

Balancer versus krachtvoer: wat past bij mijn paard? 

In tegenstelling tot een balancer, zoals de Hartog Essential, is krachtvoer ontwikkeld om energie te leveren (en in sommige gevallen ook eiwitten). Dit zorgt ervoor dat krachtvoer een lagere concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat dan een balancer. De voergift per dag van standaard krachtvoer is gemiddeld zo’n 2 kilogram per dag voor een paard van 600 kilogram. Krachtvoer is pas dekkend in vitamine, mineralen en spoorelementen zodra de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt gevoerd. Echter krijgen veel paarden minder gevoerd dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bijvoorbeeld omdat ze er heet van kunnen worden of snel aankomen in gewicht waardoor de extra energie uit krachtvoer niet nodig is.  

In deze gevallen krijgen de paarden veelal te weinig vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen. Een balancer is dan een betere match. Met een balancer voldoe je namelijk met een minder hoge voergift sneller aan de essentiële voedingsstoffen die je paard dagelijks nodig heeft. 

Het ruwvoer aanvullen met een balancer 

Een gemiddeld paardenrantsoen op basis van ruwvoer levert voldoende eiwitten en energie voor paarden met onderhoudsbehoefte of paarden die licht tot matig getraind worden. Echter, kan ruwvoer niet voldoen aan alle dagelijks benodigde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Hierbij kan een balancer toegevoegd worden aan het rantsoen om deze tekorten aan te vullen. Met een rantsoen als deze verstrek je dus wel alle essentiële vitaminen en mineralen zonder dat je krachtvoer hoeft te voeren. 

Laag suiker en zetmeel 

Het verstrekken van een rantsoen op basis van ruwvoer en met een laag suiker en zetmeel gehalte komt overeen met de natuurlijke behoeften van het paard. In sommige gevallen is het naleven van deze natuurlijke behoeften extra belangrijk. Dit geldt onder andere voor paarden die gevoelig zijn voor maagzweren, koliek, hoefbevangenheid of te maken hebben met PSSM.  

In deze gevallen is een rantsoen op basis van ruwvoer met een balancer de ideale oplossing. Op deze manier verstrek je wel de vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen die je paard nodig heeft, zonder overbodig suiker en zetmeel toe te voegen aan het rantsoen. 

Ook paarden die van nature erg nerveus kunnen zijn of paarden die snel heet worden kunnen profiteren van een rantsoen met een balancer in plaats van krachtvoer dat rijk is aan suikers en zetmeel. Door krachtvoer weg te laten, vermijd je het toevoegen van overtollige snel vrijkomende energie aan het rantsoen van je paard. 

Balancers voor sportpaarden  

Er zijn echter paarden die een verhoogde eiwit- en/of energiebehoefte hebben en daardoor niet worden voorzien in hun behoefte bij het voeren van alleen een balancer naast het ruwvoer. Dit zijn bijvoorbeeld sportpaarden zoals springpaarden en dressuurpaarden of oudere paarden. Deze paarden kunnen profiteren van een combinatie van een balancer met een ruwvoermix. Bijvoorbeeld door de Hartog Lucerne Mix toe te voegen aan de Hartog Essential balancer. Hiermee verstrek je extra eiwitten en energie waardoor je zelfs paarden met verhoogde behoeftes een krachtvoer-vrij rantsoen kunt aanbieden.  

Het aanvullen van vitaminen en mineralen in het weideseizoen 

Paarden op de wei in de lente en zomer krijgen vaak ruim voldoende energie en eiwitten binnen uit het verse gras. Hierdoor kunnen paarden snel aankomen in gewicht. Het is dus een logische reactie om minder krachtvoer te gaan voeren. Echter zijn vitamine, mineralen en sporenelementen niet altijd in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig in het gras. Ook hierbij kan een balancer zoals de Hartog Essential een uitkomst bieden: het voeren van de aanbevolen hoeveelheid balancer in plaats van krachtvoer zorgt er namelijk voor dat je paard alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt zonder ze te belasten met overmatige energie. 

Twijfel je of een balancer in jouw rantsoen past? Vraag dan gerust een voeradvies aan zodat één van onze voedingsadviseurs met je mee kan kijken! 

Gerelateerde artikelen

De voordelen van biotine voor paarden

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Sportpaarden optimaal voeren

Wat te doen bij een te dik paard

Het voeren van een sportpaard

HELP! Mijn beenhulp komt niet door!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.