HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je aanvullen?

Elektrolyten zoals kalium, natrium en chloride zijn essentieel voor paarden, vooral na intensieve activiteiten of bij warm weer, omdat ze veel verliezen door zweten. Aanvulling kan via zoutblokken, keukenzout zonder jodium, of supplementen zoals de Hartog Recovery Mash, en het is belangrijk om altijd vers water beschikbaar te hebben. Niet alle paarden hebben extra elektrolyten nodig; vaak volstaat een dieet van ruwvoer en aanvullend voer.
horse drinking elektrolytes water

Elektrolyten zijn essentiële mineralen die een cruciale rol spelen in de algehele gezondheid en prestaties van paarden. Belangrijke elektrolyten zoals kalium, natrium en chloride zijn belangrijk voor het behouden van de vochtbalans en spierfuncties. Dit artikel bespreekt het belang van deze elektrolyten en legt uit hoe ze in het lichaam van een paard werken om vitale fysiologische processen te ondersteunen. Daarnaast verkennen we wanneer het nodig is om extra elektrolyten aan je paard te geven. Tot slot bespreken we verschillende bronnen van elektrolyten, van natuurlijke opties tot supplementen, zodat je paard gezond en gehydrateerd blijft.

Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn mineralen en worden soms ook wel lichaam zouten genoemd. De belangrijkste elektrolyten voor paarden zijn natrium (Na), chloride (Cl) en kalium (K). Elektrolyten zijn belangrijk voor de vochtuitwisseling in het lichaam, en voor spier- en zenuwfuncties.

In tegenstelling tot sommige andere voedingsstoffen, hebben paarden geen opslagsysteem voor elektrolyten naast hun spijsverteringskanaal. Dit betekent dat de dagelijkse inname van een paard voldoende moet zijn. Bij inspannende paarden leidt zweten tot aanzienlijke verliezen aan elektrolyten en daardoor stijgt de behoefte. Grote hoeveelheden natrium, kalium en chloride kunnen snel verloren gaan. Bijvoorbeeld, tot 25% van het totale chloride kan verloren gaan binnen slechts twee uur van inspanning met hoge zweetproductie. De hoeveelheid verloren elektrolyten wordt beïnvloed door factoren zoals het fitnessniveau van het paard en de omgevingsomstandigheden.

Het paardenlichaam kan elektrolytenniveaus reguleren via verschillende uitscheidingsroutes. Overtollige hoeveelheden elektrolyten boven de behoefte worden door het lichaam verwijderd, bijvoorbeeld via urine. Wanneer elektrolyten door zweet verloren gaan, kan het paard dit compenseren door de uitscheiding via de nieren te verminderen (het verlagen van de concentratie van deze elektrolyten in de urine). Dit betekent dat wanneer natrium, chloride en kalium via zweet worden uitgescheiden, hun uitscheiding via urine afneemt, waardoor een balans in het systeem van het paard behouden blijft. Dit aanpassingsmechanisme is zeer belangrijk om de elektrolytniveaus stabiel te houden ondanks variërende inname en verlies.

Wanneer moet ik mijn paard elektrolyten geven?

Elektrolyten worden voornamelijk opgenomen in de dunne en dikke darm van paarden. Daarom kunnen aandoeningen zoals diarree leiden tot aanzienlijk verlies van elektrolyten. Als je paard gevoelig is voor diarree, kan het nuttig zijn om oplossingen zoals de Hartog Digest te onderzoeken om overmatige elektrolytuitputting te voorkomen.

Maar daarnaast zijn er andere redenen voor het verlies van elektrolyten. Wanneer moet je overwegen om je paard extra elektrolyten te geven?

  1. Zware inspanning: Intense fysieke activiteiten verhogen de behoefte aan elektrolyten bij je paard omdat paarden elektrolyten verliezen door zweten. Dit vereist specifieke dieet-aanvulling van vooral natrium en chloride.
  2. Warm weer: Hoge temperaturen kunnen er ook voor zorgen dat paarden elektrolyten verliezen door zweten. Zorg ervoor dat je paard voldoende elektrolyten binnenkrijgt tijdens warm weer om hun balans te behouden.
  3. Diarree: Zoals eerder genoemd, kunnen paarden veel elektrolyten verliezen door diarree. Het kan verstandig zijn om na een periode van diarree extra elektrolyten aan het rantsoen van je paard toe te voegen.

Naast de bovengenoemde gevallen zijn er bepaalde paarden, zoals endurance-, race- en eventing paarden, die een op maat gemaakte aanpak vereisen. Ben je benieuwd of elektrolyten aanvulling nodig is voor jouw paard of heb je hulp nodig bij je rantsoen? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk voeradvies.

Hoe vul je elektrolyten aan bij paarden?

Het aanvullen van elektrolyten speelt een grote rol in het behouden van de gezondheid en prestaties van het paard. Vooral tijdens periodes van verhoogde activiteit of hitte. Hier zijn enkele effectieve methoden en bronnen om ervoor te zorgen dat je paard voldoende elektrolyten binnenkrijgt:

  1. Zoutblok: Ruwvoer is een rijke bron van kalium. Een dieet gebaseerd op ruwvoer biedt over het algemeen voldoende kalium- en chloridegehaltes. Maar heeft vaak een tekort aan natrium, zelfs voor paarden met een lage werkbelasting. Hierom is het raadzaam om paarden altijd toegang te geven tot een zoutblok. Er zijn meerdere opties hiervoor, een gewoon zoutblok zonder toevoegingen is al geschikt om als aanvulling te gebruiken.
  2. Zout: Wanneer je paard een verhoogde elektrolytbehoefte heeft, bijvoorbeeld door zware trainingen, moet er extra natrium (Na) en chloride (Cl) aan het rantsoen worden toegevoegd. Kaliumgehaltes uit ruwvoer zijn nog steeds voldoende. Het toevoegen van gewoon/keukenzout (waarvan de formule NaCl is) aan het voer of in water is een uitstekende bron van natrium en chloride, naast een zoutblok, wanneer de behoefte toeneemt. Kies bij voorkeur een keukenzout zonder toegevoegde jodium. Zout voor mensen bevat vaak toegevoegde jodium, maar voor paarden wil je alleen natrium en chloride toevoegen.

    BELANGRIJK: wanneer je zout door het water geeft, zorg er dan altijd voor dat je ook normaal water zonder zout aanbiedt.
  3. Elektrolytensupplementen: Naast zoutblokken en gewoon zout, zijn er ook speciaal geformuleerde producten voor paarden die zijn ontworpen om de elektrolytenbalans van je paard aan te vullen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeder, vloeistoffen en als elektrolyten slobber. Een voorbeeld van zo’n elektrolyten slobber is de Hartog Recovery Mash. Deze is ook interessant is als je paard de smaak van toegevoegd zout in zijn voer of water niet lekker vindt.

    De Hartog Recovery Mash is een elektrolyten slobber die niet alleen hoge niveaus van elektrolyten biedt, maar ook helpt om verloren energie aan te vullen. Door de hoge smakelijkheid is het een effectieve manier om de elektrolytniveaus van het rantsoen van je paard te verhogen. Hierdoor kun je het elektrolyten niveau van je paard effectief managen en aanvullen.

Algemene tips en advies

Het beste moment om elektrolyten te geven is nadat het verlies heeft plaatsgevonden. Houd er hierbij rekening mee dat het verstrekken van water cruciaal is wanneer je paarden extra elektrolyten geeft. Water en elektrolyten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; ze werken samen om de vochtbalans te behouden. Zorg er dus altijd voor dat je paard toegang heeft tot vers water voor optimale hydratatie.

Hoewel het eenvoudig klinkt om water en elektrolyten te verstrekken, willen de meeste paarden na inspanning niet drinken. Om dit op te lossen, kun je een elektrolyten slobber zoals de Hartog Recovery Mash aanbieden. Deze zeer smakelijke slobber wordt vaak gegeten door paarden, zelfs als ze niet graag willen eten of drinken. Een bijkomend voordeel van de Hartog Recovery is dat deze niet geweekt hoeft te worden. Je kunt simpelweg water toevoegen en het direct voeren, waardoor het een handige optie is voor elektrolyten- en hydratatie aanvulling na inspanning zoals op wedstrijd.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je paard elektrolyten te geven na het lezen van dit artikel, houd er rekening mee dat niet elk paard aanvullende elektrolyten nodig heeft. In veel gevallen is een dieet van ruwvoer gecombineerd met aanvullend voer (zoals krachtvoer of een balancer) en toegang tot een zoutblok voldoende. Elektrolytaanvulling is vooral nuttig bij paarden die intensieve fysieke activiteit verrichten of veel zweten. Dit omdat deze omstandigheden leiden tot vocht- en elektrolyten verlies. Door de specifieke behoeften van je paard te begrijpen en hierop te reageren, kun je hun elektrolytenbalans effectief beheren. Hierdoor zorg je ervoor dat de gezondheid en prestaties optimaal blijven.

Problemen met het bepalen van de behoeften van je paard? Wij bieden hier gratis voeradvies aan.

Gerelateerde artikelen

Ontdek de Hartog Essential voor jouw paard!

Body Condition Score van je paard berekenen

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De voordelen van biotine voor paarden

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.