HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Luzerne voeren aan je konijn 

Luzerne aan je konijn voeren geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Grass en hooi met luzerne.

Luzerne is rijk aan natuurlijk gevormde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Met luzerne in het rantsoen wordt de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen verbeterd waardoor er minder krachtvoer gebruikt kan worden. De hoge voederwaarde en de vezelrijke structuur van luzerne bevordert de darmwerking en verbetert de balans in de darmflora. Luzerne voeren aan je konijn, helpt infecties en problemen met het immuunsysteem preventief te voorkomen.

Luzerne ondersteunt de groei van jonge konijnen

Het voeren van luzerne aan je konijn heeft veel voordelen. De Hartog Lucerne mix wordt vooral ingezet bij jonge- en voedende konijnen. Luzerne kent een hoog eiwit- en calciumpercentage en ondersteunt jonge dieren tijdens de groei en ontwikkeling van spieren, botten en gewrichten. Door de hoge kwaliteit en smakelijkheid wordt het snel opgenomen door de jonge dieren.  Na 5 tot 7 maanden wordt er langzaam over gegaan op Compact Gras of hooi. De Lucerne mix bevat een mengsel van melasse en plantaardige olie, een uitstekende bron van omega 3 en 6 vetzuren, voor een gezonde huid en vacht.

Lucerne mix kent een hoog calciumgehalte en bevat foliumzuur, caroteen en essentiële vitaminen voor de vruchtbaarheid. In de periode van dracht en lactatie is de calcium/fosfor-verhouding van essentieel belang voor de conditie van het konijn en de botvorming van de ongeboren jongen. Het hoge calciumgehalte (3 keer zo hoog als hooi) en de essentiële aminozuren in Lucerne mix dragen bij aan een optimale ontwikkeling van het botten- en spierenstelsel.

Eiwitten in luzerne

Eiwitten in (voordroog) kuil en hooi die ontstaan door kunststofbemesting zijn veelal slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals kramp en diarree. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultat een aminozurenpatroon dat zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten. Door de kortdurende verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden.

Vanwege het hoge calciumgehalte wordt de luzerne bij volwassen konijnen en knaagdieren alleen in kleine hoeveelheden aangeraden.

Ruwvoer voor je konijn

Konijnen hebben een relatief grote dikke en blinde darm. Om hun darmen goed te laten werken hebben konijnen veel ruwvoer nodig. Bijvoorbeeld kunstmatig gedroogd gras van Hartog. Dit gras heeft een goede en constante kwaliteit, is zeer vezelrijk, bevat geen schimmels en bacteriën en ruikt heerlijk vers. Ruwvoer mag onbeperkt gegeten worden.

Konijnen hebben een zeer gevoelige spijsvertering. In bepaalde situaties, zoals bij pijn, stress of tijdens de verharing gaan konijnen wel eens minder eten en dit veroorzaakt een vertraagde darmwerking. Hierdoor ontstaat “gas” in de darmen, wat voor het dier zeer pijnlijk is en waardoor het stopt met eten. Het is belangrijk om stress en pijn te vermijden en het dier onbeperkt ruwvoer aan te bieden om de gasvorming te reduceren.

“Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg ruwvoer gegeten!”

Voorkom problemen zoals “olifantentanden”. De tanden van een konijn groeien altijd door. Wanneer de voortanden niet goed aangelegd zijn of beschadigd zijn geraakt, groeien deze scheef door. Ze raken dan de tegenoverliggende voortanden niet meer en worden te lang. Een gezond konijn zal zijn voortanden slijten door het eten van vezelrijke producten, zoals gras, hooi en bladgroente.

Konijnenvoer

Naast ruwvoer kunt u ongeveer 20 gram per kilo lichaamsgewicht aan konijnenvoer (brok of granenmengeling) geven. Als konijnen teveel konijnenvoer eten krijgen ze een teveel aan energie binnen en worden ze te dik. Hierdoor gaat het konijn minder blindedarmkeuteltjes eten. Dit eten van blindedarmkeuteltjes, coecotrofie genaamd, is vooral belangrijk voor de opname van vitamine B.

Hartog Compact Gras

Met een afmeting van 50 x 30 x 30 cm per baaltje, wordt uw benodigde opslagruimte enorm beperkt. Het baaltje is voorzien van een folie, zodat uw opslagruimte netjes blijft en het product beschermd is.

  • Het is 100% gedroogd gras zonder toevoegingen
  • Zeer compact > minder opslagruimte nodig
  • Met beschermende folie

Naast Compact Gras wordt ook onze Lucerne mix ingezet als voeding bij konijnen en knaagdieren. Vooral jonge konijnen en voedsters hebben baat bij een rantsoen met luzerne.

Related articles

Oogsten gras en luzerne

Ruwvoer in de opfokperiode van leghennen 

Voeding voor schapen en geiten 

Grasland bemesten 

Krachtvoer voor leghennen

Lucerne for broilers 

Luzerne voor vleeskuikens 

Wat eten alpaca’s?

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

Recieve the latest offers, exclusive content and news from Hartog Family Farms.