HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Luzerne voor vleeskuikens 


Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De vleeskuikensector weet de weg naar Hartog luzerne te vinden om afleiding en structuur aan te bieden. De Compact Luzerne en Compact Luzerne BIO baaltjes van Hartog geven de vleeskuikens afleiding en helpen verenpikken voorkomen. Door de straps rondom de Luzerne Compact te laten zitten vertraagd dit de opname, waardoor de kippen / vleeskuikens langer met een baaltje doen.

Sinds 2013  is het “ kip van morgen” concept uitgerold door verschillende supermarkten. Het doel van het concept is de verduurzaming van de keten, met name de pluimveesector die het vlees produceren zullen volgens nieuwe voorwaarden de kip groot brengen. Deze voorwaarden hebben met name betrekking op het welzijn van de kippen. Op dit moment zijn er nog maar een aantal supermarkten die dit nieuwe kippenvlees verkopen.

Beter leven keurmerk – Kip van Morgen

Volgens verschillende organisaties zijn de welzijnsvoorwaarden van het concept ‘Kip van Morgen’ erg mager. Hierdoor zijn er door supermarkten nieuwe en verbeterde concepten uitgerold. Bij veel van deze concepten wordt hokverrijking toegepast. Het pluimvee krijgt niet alleen meer ruimte en een langere tijd om te groeien, maar krijgen ook ruwvoeders zoals Luzerne of stro aangeboden.

Voor de consument is het erg lastig deze verschillende concepten te onderscheiden. Bij een aantal concepten wordt ruwvoer voor pluimvee als afleidingmateriaal aangeboden:

  • Het beter leven keurmerk van de dierenbescherming
  • Biologisch kippenvlees met Skal keurmerk
  • Kip van Morgen Plus concept ( Spar, Dirk, Coop, Poiesz etc)
  • De nieuwe AH kip ( Albert Heijn)
  • Nieuw Standaard Kip ( Jumbo Boon MCD)

Wat zijn de voordelen van luzerne bij vleeskuikens?

De vleeskip heeft t.o.v. een legkip maar een korte levensduur. In de eerste levensweken is een vleeskuiken nog zeer vatbaar voor bacteriën en ziektekiemen. Dit komt omdat het dier nog weerstand op moet bouwen. De weerstand wordt vooral door de darmen bepaald. Hier worden voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen opgenomen. Daarnaast kunnen schadelijke bacteriën in de darmen de kip ziek maken. Bij een verminderde darmwerking of ziekte ontstaat eerder waterige mest. Ook worden er  medicijnen / supplementen toegediend bij ziekte die er toe leiden dat de kip meer drinkt. De mest wordt hierdoor dunner en het stalstrooisel vochtiger. Dit resulteert in een hogere infectiedruk in de stal. Luzerne is zeer vezelrijk en helpt de darmwerking en darmflora in de beginfase te optimaliseren. Tevens heeft luzerne voor vleeskuikens, vanwege het foerageergedrag een positief effect op de kwaliteit van het strooisel.

Bij deze nieuwe concepten worden ook nieuwe pluimveerassen gebruikt. Deze rassen groeien trager en veelal zijn de kippen actiever. Ze “ spelen ” meer in de stal en zoeken ook meer afleiding. “ de pluimveehouder ziet meer beweging in de stal en de dieren zijn ook meer gefocust op wat er om hen heen gebeurt. Afleiding geven is hierbij cruciaal. Pluimvee dat te weinig mogelijkheden krijgt tot foerageren, stofbaden en bewegen, richten zich eerder op elkaar, hierdoor ontstaat verenpikkerij. De kuikens krijgen dan een een minder dik verenkleed en hebben vervolgens meer voeding nodig om warm te blijven en zetten minder energie om in vlees!

Kiezen tussen stro of luzerne

Stro komt rechtstreeks van het land. Hierdoor is de kans op bacteriebesmetting door buitenvogels etc. aanwezig. Door strenge GMP regelgeving proberen we ziektekiemen, zoals salmonella, buiten de deur te houden. Daarentegen wordt luzerne kunstmatig gedroogd, waardoor ziektekiemen gedood worden. De Hartog Compact baaltjes worden gestrapt en verpakt in folie. Hierdoor kan het product veilig en schoon worden opgeslagen. De straps rondom de Compact Luzerne vertragen de opname waardoor de kippen langer met een baaltje doen. Grasdrogerij Hartog is de enige drogerij die haar producten droogt met een directe gasverbranding. Deze verbranding is uiterst schoon en veilig voor de vleeskuikens. De verpakking is tevens dioxinevrij.

Alle voordelen op een rij:

  • Handzaam formaat
  • Veilig en schoon verpakt
  • Kunstmatig gedroogd
  • GMP gecertificeerd

Related articles

Oogsten gras en luzerne

Ruwvoer in de opfokperiode van leghennen 

Voeding voor schapen en geiten 

Grasland bemesten 

Krachtvoer voor leghennen

Lucerne for broilers 

Luzerne voeren aan je konijn 

Wat eten alpaca’s?

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

Recieve the latest offers, exclusive content and news from Hartog Family Farms.