HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Oogsten gras en luzerne

Voordat er gemaaid, gewiersd of gehakseld wordt, beoordeelt Hartog de kwaliteit van het gemaaide gewas (gras of luzerne). Ontdek het proces van het oogsten van gras of luzerne bij Hartog.

Grasdrogerij Hartog is gespecialiseerd in het kunstmatig drogen van luzerne of grasgewas. Dit wordt later verwerkt tot balen of brokken, om verwerkt te worden tot paardenvoer, ruwvoer of pluimvee- en veevoeding.

Aan het gewas dat wordt geoogst wordt onder andere de volgende eisen gesteld:

  • Het dient van gezonde kwaliteit te zijn. Het moet er fris en groen uitzien
  • Er mogen geen giftige kruiden, zoals Jacobskruiskruid en Sint Janskruid, in het gewas zitten

Tijdens het maaien, wiersen en hakselen wordt er nauwkeurig op toegezien dat er geen verontreinigingen worden meegenomen, gewas wat bijvoorbeeld langdurig op het land heeft gelegen mag niet worden gedroogd.

Hakselen van gras en luzerne

Het gewas wordt met een hakselaar gehakseld. Door het hakselen wordt het gras of luzerne klein gemaakt.

Al het klein gemaakte gras of luzerne heeft dan ongeveer dezelfde lengte, waardoor het gelijkmatig gedroogd kan worden. Het gehakselde product wordt op het land in de containerbak van Hartog gespoten en overgeladen op een vrachtwagen met behulp van een haakarm systeem. Vervolgens wordt het naar de grasdrogerij getransporteerd. Bij aankomst op de drogerij worden de containerwagens apart gewogen. Op de drogerij wordt het gehakselde gras of luzerne op het plein gestort. Elke partij krijgt zijn eigen nummer zodat uiteindelijk alle partijen elk moment te traceren zijn, van begin bij de producent tot het einde bij de consument.

Na het oogsten van de gras of luzerne gaan we over tot het drogen ervan in onze fabriek in Lambertschaag.

Related articles

No data was found

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

Recieve the latest offers, exclusive content and news from Hartog Family Farms.