HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Wat eten alpaca’s?

Meerdere alpaca's in een weiland

Alpaca’s kunnen worden gezien als sobere eters. Zij kunnen redelijk schraal worden gevoerd en alsnog voldoende voedingsstoffen uit het voer halen. Maar wat eten alpaca’s nou eigenlijk?

Natuurlijke behoeftes

Het verteringsstelsel van de alpaca is ingesteld op het verteren van vezelrijk ruwvoer. Denk hierbij aan verschillende soorten grassen en kruiden. Het is daarom erg belangrijk om hoofdzakelijk gras en hooi te verstrekken. Per dag eet een alpaca ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht is ongeveer 1 tot 1,5 kg ruwvoer. Een paardenweide bestaat uit verschillende grassoorten en komt hiermee het dichtst bij de natuurlijke behoeftes van de alpaca.

In de wintermaanden wanneer er weinig gras is zijn de Hartog ruwvoeders een waardevolle aanvulling van het rantsoen. Denk hierbij aan o.a. de Hartog Grass mix en de Hartog Compact Gras.

Lucerne mix

De kwaliteit van het ruwvoer en een beperkt eiwitgehalte zijn daarnaast van essentieel belang voor het samenstellen van een alpaca rantsoen. De Hartog Lucerne mix is daarom een goede aanvulling op het rantsoen wanneer er wordt getwijfeld aan de kwaliteit van het ruwvoer. De Hartog Lucerne mix heeft namelijk een hoog energiegehalte, maar is relatief laag in eiwitten. Daarnaast is het product erg vezelrijk wat een positief effect heeft op de stofwisseling en darmfunctie. Verder is het product erg smakelijk en stofvrij. 100-150 gram Hartog Lucerne mix per dier/dag is voldoende als een aanvulling op het rantsoen.

Krachtvoer

Het verteringsstelsel van alpaca’s is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden. Het bijvoeren van granen is dus alleen aan te raden wanneer het dier dit echt nodig heeft en moet alleen worden gezien als een aanvulling op het rantsoen. Dit is o.a. het geval bij drachtige merries en dekhengsten. Het krachtvoer dient dan als een aanvulling in eiwitten en energie.

Er zijn verschillende alpaca brokken, voedingsmixen en supplementen die bijdragen als een waardevolle aanvulling van vitamines en mineralen op het rantsoen. De hoeveelheid van deze aanvulling hangt af van de samenstelling van het product.

Drinkwater

Een alpaca dient ten alle tijden toegang tot schoon en vers drinkwater te hebben. Ze drinken tussen de 5% – 8% van hun lichaamsgewicht per dag en in warme zomermaanden kan dit oplopen tot wel 18%. Het is dus erg belangrijk dat alpaca’s beschikken over voldoende drinkwater.

Conditie bepalen

Het is belangrijk om regelmatig de conditie van de alpaca’s te controleren. Dit kan gedaan worden door de ruggengraat te voelen. Op deze manier kunnen er aanpassingen worden gedaan in het rantsoen voor de magere of juist te vette dieren. Magere dieren kunnen bijvoorbeeld apart worden bijgevoerd zodat deze kunnen aansterken en het duidelijk zichtbaar is wat ze opnemen.

Related articles

Oogsten gras en luzerne

Ruwvoer in de opfokperiode van leghennen 

Voeding voor schapen en geiten 

Grasland bemesten 

Krachtvoer voor leghennen

Lucerne for broilers 

Luzerne voor vleeskuikens 

Luzerne voeren aan je konijn 

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

Recieve the latest offers, exclusive content and news from Hartog Family Farms.