HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Het gebit van oude paarden

Het gebit van oudere paarden vereist speciale aandacht om gezond te blijven. We bespreken de meest voorkomende gebitsproblemen bij oudere paarden en geven praktische tips voor een goede gebitsverzorging.

Oudere paarden hebben kwaaltjes, helaas geldt dit ook voor het gebit van oude paarden, wat een specifieke zorg vereist. Tanden van paarden groeien hun hele leven door, maar door de toegenomen levensduur van paarden in gevangenschap kunnen ze problemen krijgen doordat de tanden niet meer in lijn zijn met de levensverwachting. Dit kan leiden tot complicaties zoals proppen vormen of een onaangename geur uit de mond.

Gebitsproblemen oudere paarden 

Het gebit van een oud paard kan kort zijn, waardoor tanden zelfs volledig uit de mond kunnen vallen. Loszittende tanden zijn ook een probleem, en het verlies van enkele tanden kan ervoor zorgen dat de overige tanden uit elkaar gaan staan. Hierdoor ontstaat ruimte waar voedselresten zich ophopen, wat slechte geuren en het risico op tandvleesontstekingen met zich meebrengt.

Bovendien kan het ruwe oppervlak van kiezen afslijten, waardoor ze niet meer effectief ruwvoer kunnen malen. Onvoldoende gekauwd voedsel leidt tot verminderde spijsvertering en het niet optimaal benutten van voedingsstoffen uit het rantsoen.

Aangepast rantsoen voor het gebit van oude paarden

Om deze problemen aan te pakken, is het essentieel om het dieet van oude paarden aan te passen. Vooral in de winter is het raadzaam om mals gras te vervangen door gemakkelijker te kauwen voedingsopties zoals Hartog Senior, (geweekte) Hartog Grass Pellets of Hartog Lucerne Pellets. Oudere paarden maken vaak minder kauwbewegingen, dus deze aangepaste voeding voorziet in vezelrijke en gezonde energie.

Oudere paarden hebben ook baat bij regelmatige controles door een gecertificeerde paardentandarts, bij voorkeur tweemaal per jaar in plaats van jaarlijks. Dit helpt bij het identificeren en aanpakken van gebitsproblemen op tijd.

Mijn oude paard is mager

Voor oudere paarden die mager zijn, zijn senioren muesli’s, seniorenvoer en slobbers met suikers en zetmeel mogelijk niet geschikt. In plaats daarvan worden gezondere en vezelrijkere opties zoals Hartog Senior, (geweekte) Hartog Grass Pellets of Hartog Lucerne Pellets aanbevolen. Deze voeders bevatten een balancer met vitaminen, mineralen, organisch gebonden sporenelementen en aminozuren, en zijn fijner gehakseld om zelfs paarden met ernstige gebitsproblemen van de voordelen van ruwvoer te laten profiteren. De Hartog Senior biedt energie uit vetzuren zoals lijnzaad en een gevarieerd aminozurenpatroon, wat vooral belangrijk is voor oudere paarden.

Gerelateerde artikelen

Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Pijn bij paarden door slijtage

Het paardengebit: hoe werkt het?

Ziektes door veranderende hormoonhuishouding

Gedragsproblemen door gebrek aan beweging

Oude paarden in goede conditie houden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.