HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Over Hartog

Jan Hartog begon met zijn drogerij in het dorp Abbekerk. Echter nog voordat het kunstmatig drogen van groenvoeders goed op gang kwam, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Er ontstond een tekort aan krachtvoer omdat de import stagneerde. Onder oorlogsomstandigheden bleek toen dat gedroogd gras, klaver of luzerne prima krachtvoer was en de drogerijen rezen als paddestoelen uit de grond. Aan het eind van de oorlog stonden er in Nederland meer dan 100 drogerijen, waaronder zeer kleine en zeer primitieve.

In de vijftiger jaren ontdekten boeren steeds meer de voordelen van grasdrogen. Grasmeel bevat caroteen en gezonde natuurlijke stoffen en werd het groene medicijn genoemd.

Jan Hartog was naast grasdroger ook handelaar in gedroogde veevoederproducten. Hij kocht in de Rotterdamse havens regelmatig (schade)partijen. De jaren zestig begonnen met import van Amerikaanse alfalfa pellets. Deze brokken van zongedroogd luzerne meel overspoelden de Europese markt. In de 2e helft van de jaren zestig groeit en moderniseert het bedrijf steeds meer en komen ook de twee zoons van Jan Hartog, Wil en Piet in de drogerij werken.

De drogerij blijkt vanwege de overlast niet meer te handhaven in het dorp. Nadat enkele bestuurlijke hobbels waren genomen en een dreigende bouwstop was afgewend, begon in 1974 de nieuwbouw. In 1975 had Hartog de modernste en grootste droogtrommel ter wereld, met een capaciteit van 20.000 liter waterverdamping per uur. De oliecrisis betekende een flinke tegenvaller voor de nieuwe drogerij . De snelheid waarmee de gasprijs steeg had niemand voorzien, binnen 7 jaar van 5 cent naar 45 cent per m³. Ook de uitzonderlijk droge jaren 1975 en 1976, waardoor er minder belangstelling voor grasdrogen is, bezorgen Hartog enkele moeilijke jaren. In 1977 wint Wil Hartog de TT van Assen.

Meer informatie over Wil Hartog en de TT van Assen kunt u vinden op wikipedia of bezoek het Wil Hartog Museum.

In de jaren tachtig ontwikkelt de grasdrogerij zich tot een bloeiend bedrijf. De structuurbaal wordt een groot succes. Hartog ging meer exporteren, naar Koeweit, naar de Arabische Emiraten en naar diverse Europese landen. De Nederlandse boeren kregen ook interesse. De melkprijzen waren goed en de veeboeren wilden het beste voor hun vee. Er werd veel geld geïnvesteerd in ontwikkeling van machines, in uitbreiding en modernisering. Zo kon in 1987 de 20 tonner uit 1975 worden vervangen door een 40 tonner. De investering van deze nieuwe drooginstallatie had Hartog gedaan omdat de vraag naar gedroogde luzerne bleef toenemen.
De groei ging maar door en er werd in 1991 naast de bestaand 40 ton droogtrommel een tweede compleet nieuwe droog installatie met een 50 ton trommel in gebruik genomen. Met deze trommel heeft Hartog opnieuw de grootste droogtrommel voor groenvoeders ter wereld. Het topjaar van de drogerij was 1993 met een jaarproductie van 55.000 ton gedroogd product. Door de ontwikkeling van paardenvoer werd een nieuwe tak aan het bedrijf toegevoegd die sindsdien alleen maar groeide. Een mooi voorbeeld is de Lucerne-mix die in 1991 werd geïntroduceerd. Dit unieke product op de Nederlandse markt bleek ontzettend succesvol en was daarmee het begin van de nieuwe bedrijfstak: de paardenhouderij. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met diverse krachtvoeders, om een compleet pakket aan te kunnen bieden.
In 2007 hebben wij een nieuwe productielijn in gebruik genomen om handzame baaltjes ruwvoer “ Compact Gras” van 20 kg voor paarden te produceren. Hiermee wordt het assortiment ruwvoeders steeds verder uitgebreid. De behoefte aan goede kwaliteit ruwvoeders voor paarden wordt steeds groter en het besef van de voordelen wordt steeds breder gedragen. Door het succes van het Compact Gras zijn we in 2013 gestart met een tweede productielijn voor pluimvee, de Compact Luzerne. Hierdoor kunnen we nog beter inspelen op de vraag naar ruwvoer uit binnen- en buitenland.

De afzet van het Hartog-voer blijft zich ontwikkelen. Momenteel levert Hartog voer voor rundvee, paarden, pluimvee, geiten, struisvogels en kamelen. De belangrijke markten voor Hartog zijn Europa en het Midden-Oosten.

De constante innovatie en ontwikkeling van materieel en producten zorgen voor voldoende expansie om een gezonde en zekere toekomst van Hartog te garanderen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.