HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Gedragsproblemen door gebrek aan beweging

Soms krijgt een paard tijdelijk box-rust om te revalideren terwijl het paard tussen zijn oren nog heel fit is. Als een paard door een blessure op boxrust wordt gezet, gaat dit onvermijdelijk samen met veranderingen in het humeur.

Beweging is ontzettend belangrijk voor het welzijn van een paard, met name vrije beweging zoals weidegang. Wanneer een paard een gebrek heeft aan vrije beweging krijgt het paard stress en is de kans groot dat er gedragsproblemen (psychische problemen) ontstaan. De term verveling is een understatement bij boxrust. Langdurige stress kan zich uiten in stereotype gedrag zoals weven, luchtzuigen of automutilatie (het paard beschadigd zichzelf). Het paard kan ook chagrijnig of agressief worden op stal, voernijd ontwikkelen of agressief gedrag vertonen naar langslopende mensen en paarden.

Vrije beweging is tevens vaak het moment dat paarden sociaal contact hebben met andere paarden, paarden op boxrust missen dit dus vaak ook. Één van de belangrijkste onderdelen van sociaal contact is aan elkaar knabbelen ook wel “groomen” genoemd. Groomen zorgt ervoor dat een paard rustig wordt, het verlaagd de hartslag. Beweging is daarnaast ook belangrijk voor de gezondheid. Beweging stimuleert namelijk de doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof rondgebracht worden en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Ook voor de darmen is beweging belangrijk, beweging helpt het paard de darmen actief te houden.

Paarden op boxrust voeren

Soms is box-rust onvermijdelijk, ondersteun je paard tijdens deze zware periode optimaal met een passend voer rantsoen. De Hartog Senior is uitermate geschikt voor revaliderende paarden, het product levert langzaam vrijkomende energie zodat het paard niet heet wordt. Daarnaast voorziet de Hartog Senior het paard van een hoge concentratie vitamine en mineralen zodat het lichaam zich goed kan herstellen. Bovendien bevat het product een kruidenmelange die het paard ondersteunt mentaal ook fit te blijven. Hierdoor voorkom je gedragsproblemen die als gevolg van een gebrek aan beweging kunnen optreden.

(Vervroegd) pensioen

Sommige blessures herstellen zich niet genoeg om weer aan het werk te kunnen waardoor een paard soms gedwongen met (vervroegd) pensioen gaat. Het kan ook dat een ouder paard geen acute blessure heeft maar zodanig is verouderd dat het paard niet meer geschikt is om mee te werken. Het gepensioneerde paard krijgt vaak minder (lang) aandacht, wordt niet meer dagelijks gepoetst en krijgt vaak een eentoniger leven. Gelukkig kan een paard met pensioen, in tegenstelling tot een paard met boxrust, wel in de weide lopen met soortgenoten. Hierdoor kan het paard wel aan de essentiële basisbehoefte van sociaal contact kan worden voorzien. Uit onderzoek is gebleken dat oudere paarden minder bewegen dan jonge of volwassen paarden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het paard versleten is en hierdoor ongemak ervaart bij beweging. Oude paarden worden dan ook vaak door mensen beschreven als chagrijnig.

Oudere paarden kunnen somberder zijn, met kruiden uit de Hartog Senior kunnen deze paarden ondersteunt worden om mentaal fit te blijven. Dit voer is speciaal samengesteld voor oudere paarden. Het voer is daarom ook goed opneembaar voor paarden met gebitsproblemen en verminderd kauwvermogen.

Gerelateerde artikelen

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Pijn bij paarden door slijtage

Het gebit van oude paarden

Het paardengebit: hoe werkt het?

Ziektes door veranderende hormoonhuishouding

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.