HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Ziektes door veranderende hormoonhuishouding

De twee bekendste hormonale ziektes zijn verteringsstelsel gerelateerde ziektes. Namelijk PPID (Cushing) en Insulineresistentie (IR). Bij oudere paarden treden er veranderingen op in hun hormoonhuishouding, niet zo gek dus dat vooral deze paarden gevoelig zijn voor PPID en insuline resistentie.

Een veranderende hormoonhuishouding kan verschillende ziektes met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we twee ziektes ten gevolgen van een verandering in de hormoonhuishouding.

PPID

PPID staat voor Pituitary (= hypofyse) Pars (= deel) Intermedia (= tussen) Dysfunction (verstoorde werking). Een onderdeel van de hersenen, de hypofyse, functioneert niet meer goed. Dit komt doordat er zich een tumor heeft ontwikkeld, hierdoor maakt de hypofyse te veel hormoon aan. Door de ontregelde hormoon afgifte ontstaan de typische kenmerken van een paard met PPID zoals lange gekrulde vacht, moeizaam verharen, vetopslag boven de ogen (een verstoorde vet en suikerstofwisseling), hoefbevangenheid, een hangbuik en overmatig drinken en plassen. De levensverwachting van een paard met PPID is goed, er zijn dan ook veel paarden die erg oud worden met deze diagnose. Het medicijn voor paarden met PPID heet Prascend.

Insuline resistentie

Insuline resistentie is een aandoening, meestal bij paarden met overgewicht, waarbij de bloedsuikerspiegel niet meer goed gereguleerd kan worden. Dit komt doordat de cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. Door de ongevoeligheid van de cellen blijft de bloedsuikerspiegel hoog en maakt de insuline producerende alvleesklier overuren om hiervoor te compenseren. Op een gegeven moment geeft de alvleesklier het op en dus ook stopt met het aanmaken van insuline. Er wordt geen insuline meer aangemaakt door het paard. Hierdoor blijft de concentratie glucose in het bloed constant te hoog, dit is voor veel organen ongunstig. Er zal nu ook glucose in de urine te vinden zijn, dit is vaak het geval bij paarden met PPID. Tot het moment dat de alvleesklier nog insuline maakt is de ziekte nog te genezen door de cellen weer gevoelig te maken voor insuline met een passend dieet en beweging.

Insuline resistentie wordt meestal veroorzaakt door een dieet met te veel non-structurele koolhydraten(zetmeel en suikers) in combinatie met overgewicht en te weinig beweging. Insuline resistentie kan ook veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonhuishouding van een merrie, stress of een ontsteking van de darm.

Alles staat met elkaar in verbinding in het paarden lichaam

Overgewicht kan insuline resistentie veroorzaken wat op zijn beurt weer Equine metabool syndroom (EMS) kan veroorzaken. PPID vergroot de kans op insuline resistentie, PPID en insuline resistentie vergroten beide weer de kans op hoefbevangenheid. Zorg dat energie uit het rantsoen in balans is met de energiebehoefte van het paard. Het oudere paard optimaal ondersteunen met voeding doe je door de Hartog Senior te voeren. Hartog Senior voorziet het oudere paard van een constante kwaliteit, goed verteerbaar ruwvoeder en kruiden. De toegevoegde balancer voorziet het paard in de dagelijkse behoeftes voor onderhoud zoals vitaminen, mineralen, organisch gebonden sporenelementen en essentiële aminozuren.

Gerelateerde artikelen

Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Pijn bij paarden door slijtage

Het gebit van oude paarden

Het paardengebit: hoe werkt het?

Gedragsproblemen door gebrek aan beweging

Oude paarden in goede conditie houden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.