HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Wat te doen bij een te dik paard

In dit artikel bespreken we hoe je jouw paard op een gezonde manier kunt laten afvallen en wat de risico’s zijn van overgewicht bij paarden.

Veel paarden in Nederland hebben te maken met overgewicht, een dik paard zit meestal niet lekker in zijn of haar vel. Dit kun je onder andere merken tijdens trainingen maar ook aan het gedrag en de gezondheid van je paard. De oorzaak van een te dik paard kan verschillende redenen hebben maar meestal speelt voeding hierbij een grote rol. Het kan dus belangrijk zijn wanneer je een dik paard hebt om de voeding maar ook de hoeveelheid beweging eens goed onder de loep te nemen.

Dik paard dunner krijgen

Het klinkt heel simpel, maar dit blijkt het vaak niet te zijn: een dik paard weer op het juiste gewicht krijgen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid arbeid en voeding goed op elkaar zijn afgestemd. Wanneer een paard dunner moet worden is veel beweging nodig in combinatie met minder (energierijke) voeding. Krachtvoer kan in vele gevallen beperkt worden, hier zitten vaak meer snelle koolhydraten (suikers) in welke het lichaam omzet in vet wat zorgt voor het dikker worden van het paard. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dikke paarden minder energie binnen krijgen dan dat ze verbruiken waardoor ze vet reserves gaan verbranden.

Het is heel erg belangrijk om paarden met beleid te laten afvallen. Wanneer een paard te snel afvalt kan dit risico’s met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat wanneer je een paard of pony ineens minder eten geeft dat er een stofwisselingsstoornis optreedt en er hyperlipaemie optreed (vet in het bloed).

Ruwvoer en een dik paard

Het is misschien verleidelijk om je paard minder ruwvoer te geven om deze af te laten vallen, doe dit niet! In de natuur eet een paard de hele dag door kleine beetjes ruwvoer. Een paard haalt uit de vezels van ruwvoer energie door middel van fermentatie in de blinde en dikke darm. Een paard kan niet tegen een rantsoen zonder structuur, ze hebben ruwvoer nodig om hun verteringsstelsel goed te laten werken.

Het kan zijn dat je al weinig of geen krachtvoer geeft en het ruwvoer dus hoogstwaarschijnlijk de dik maker is bij jouw paard. Het is dan slim om eens kritisch naar je ruwvoer te kijken. 

Weidegang

De meeste weilanden waar de paarden in Nederland op staan zijn niet altijd geschikt voor paarden en al helemaal niet wanneer je jouw paard dunner probeert te krijgen. In de meeste gevallen zal een paard dan ook aankomen van gras. Gras is namelijk rijk aan energie, wat je jouw paard dus juist niet wilt geven en bevat daarnaast ook nog eens weinig structuur wat een dik paard juist wel nodig heeft. Het kan dus nodig zijn om de weidegang te beperken en je paard in een paddock te zetten met toegang tot hooi met een lage voedingswaarde en veel structuur.

Ruwvoer

Natuurlijk moet je paard altijd beschikking hebben tot voldoende ruwvoer, ongeacht of deze te dik of te dun is. Paarden horen dagelijks zo’n 1,5 tot 2% van hun lichaamsgewicht aan ruwvoer binnen te krijgen. De hoeveelheid suiker in hooi ligt tussen de 8 en 15% en is gemiddeld gezien in Nederland zo’n 10%. Dit betekend dus dat je veel winst kan behalen door eens serieus naar je ruwvoer rantsoen te kijken! Geef geen kuilgras, maar droog hooi en laat dit analyseren zodat je weet wat er aan suiker, calorieën en eiwitten in zit.  

Nu heeft niet iedereen de mogelijkheden en toegang tot het juiste hooi en kan het een hele zoektocht zijn voordat je een partij vindt die wel geschikt is. Wat je in dit soort gevallen kan doen is stro toevoegen aan je rantsoen. Stro bevat weinig suikers, maar heeft wel een hoog structuur gehalte. Om verstoppingen te voorkomen is het goed om het hooi en stro altijd gemengd te geven en wanneer je besluit stro bij te voeren om dit langzaam op te bouwen zodat het verteringsstelsel hieraan kan wennen. Geef ook nooit stro op een lege maag en zorg altijd dat je meer hooi dan stro verstrekt aan je paard!

Krachtvoer en een dik paard

Wanneer je krachtvoer voert aan je paard of pony kijk dan naar de hoeveelheid beweging die je hem of haar geeft. Wanneer je paard geen of weinig arbeid verricht kan het goed zijn om te stoppen met krachtvoer en over te stappen op een vitamine/mineralen supplement ook wel balancer genoemd. Ook kan er in zo’n geval gekozen worden om bijvoorbeeld de Hartog Lucerne Mix bij te voeren. De Lucerne Mix bevat vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren: de bouwstoffen die jouw paard nodig heeft om goed te functioneren. Doordat dit een ruwvoer product is zorg je voor een natuurlijk eetpatroon wat problemen aan het maag- darmstelsel helpt voorkomen. 

Let op wanneer je het krachtvoer van een paard verminderd dat je paard nog wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. In het gemiddelde Nederlandse hooi zitten te weinig vitaminen en mineralen om je paard te ondersteunen in het normaal functioneren.

Meer informatie?

We staan er bij Hartog altijd voor open om jouw huidige rantsoen eens onder de loep te nemen en je te helpen bij een eventuele aanpassing. Heb je vragen over het rantsoen van jouw paard of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Tussendoortjes voor paarden

Weidegang opbouwen in het voorjaar

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.