HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Help! Mijn paard heeft wormen

Een wormbesmetting bij paarden kan vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs fataal zijn in ernstige gevallen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wormbesmettingen bij paarden, hoe je ze kunt voorkomen en behandelen.

Voorkomen is beter genezen! De besmetting van wormen wordt veelal door mensen onderschat ondanks dat het zeker ernstige gevolgen kan hebben voor paarden! Symptomen die kunnen duiden op een wormbesmetting zijn onder andere koliek, diarree, zweren bij de mond, vermagering en/of een verslechterde conditie. Afhankelijk van het type worm en hoever de besmetting is kan het paard bij niet tijdig handelen zelfs overlijden.

Wormbesmetting bij paarden

Eigenlijk zijn er bij elk paard wel enige vorm van wormen aanwezig in het lichaam. Wanneer de wormbesmetting te groot wordt en de wormen in enorme aantallen voorkomen in het paardenlichaam wordt er pas gesproken van “een paard met wormen” of “wormbesmetting”. Een paard raakt besmet met wormen wanneer deze eet, drinkt of likt, hierbij kan een paard een larve opnemen welke vervolgens op zoek gaat naar hun favoriete plekje in het lichaam. Wanneer de larve uitgroeit tot een worm zal deze terugkomen in het maag- darmkanaal. Deze wormen leggen hier eitjes welke vervolgens weer met de mest naar buiten komen waardoor andere paarden weer makkelijk besmet raken. De volwassen worm zal ondertussen de darmwand aantasten waardoor bacteriële infecties, diarree en bloed in de mest kan ontstaan.

Voorkomen van een wormbesmetting

De meeste besmettingen zullen plaats vinden in de weide. Wanneer je eenmaal een besmetting in je wei hebt kan het lang duren voordat deze weer worm-vrij is. Hierdoor is een goed weidemanagement erg belangrijk. Dingen die je kunt doen om je weide goed te onderhouden zijn:

 • De mest tijdig verwijderen (minimaal 1x per week)
 • Aantal paarden per oppervlakte klein houden (lage intensiteit) 
 • Weides in periodes rust geven (omweiden)
 • Begrazing door andere diersoorten
 • Eventueel gras hooien/kuilen

Wanneer je je weide laat begrazen door andere diersoorten (denk hierbij bijvoorbeeld aan schapen) zullen deze de worm verwijderen van het grasland door ze op te eten. Doordat wormen diersoort specifiek zijn zullen de paardenwormen de schapen niet aantasten en visa versa. Een andere optie is het maaien van je grasland, kijk hierbij dan wel uit dat de larven niet tussen het gras zijn blijven zitten wanneer je de paarden weer terugzet. Door je weide te gebruiken voor hooien/kuilen worden de wormenlarven ook gedood door het drogen van het hooi of het verzuren van het kuil. 

Ontwormen van je paard

Ondanks dat het het beste is besmetting te voorkomen is het soms nodig om je paard te ontwormen. Dit moet met beleid worden gedaan zodat er geen resistentie onstaat. Om resistentie te voorkomen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Doe regelmatig een wormonderzoek / mestonderzoek bij je paard (bij voorkeur alle paarden tegelijkertijd)
 • Ontworm alleen wanneer dit nodig is (naar aanleiding van wormonderzoek)
 • Gebruik het juiste middel wanneer je ontwormt 
 • Ontworm op het juiste moment 
 • Doseer wanneer je ontwormt juist: hierbij is te veel niet erg, te weinig wel!
 • Vaak wordt aangeraden een paard jaarlijks, het liefste in november, te ontwormen met een middel tegen lintwormen. 

Omdat je dierenarts de juiste kennis heeft over de werking van de stoffen, welke dosering je paard nodig heeft en wat het juiste moment is, is het belangrijk om met je dierenarts te overleggen. Hij kan ook, wanneer de besmetting te groot is, een wormkuur uitschrijven.

Uitzonderingen op deze regels zijn paarden van drie jaar en jonger. Deze jongere paarden zijn vatbaarder voor een worminfectie en moeten hierdoor vaker gecontroleerd en/of ontwormd worden. 


Gerelateerde artikelen

Verminderde darmwerking bij oudere paarden

Pijn bij paarden door slijtage

Het gebit van oude paarden

Het paardengebit: hoe werkt het?

Sportpaarden optimaal voeren

Wat te doen bij een te dik paard

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.