HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Luzerne voor paarden

Luzerne is een voedzame plant die veel gebruikt wordt als ruwvoer voor paarden en draagt bij aan een goede spijsvertering en gezondheid van het paard. In dit artikel ontdek je waarom!
hartog luzerne veld

Ruwvoer is dé belangrijkste bron van voeding voor paarden. De gedroogde luzerne, of lucerne, bevat beter verteerbare eiwitten dan hooi en kuilgras.hartog luzerne veld

In het buitenland wordt veelal gewerkt met zongedroogde luzerne, lucerne of alfalfa. Onze Hartog luzerne wordt gedroogd in de fabriek en vervolgens verwerkt in diverse soorten paardenvoer of veevoer. Het grote voordeel van drogen in de fabriek t.o.v. zongedroogd is de kwaliteit. Hartog paardenvoer producten zijn van een hoogwaardige kwaliteit, smakelijk voor uw paard en hygiënisch verpakt.

Hartog luzerne is in diverse vormen verkrijgbaar, onze bekendste paardenvoer producten zijn: 

  • Ruwvoerproducten voor Paarden: Hartog Lucerne Mix en Hartog Digest
  • Krachtvoerproducten voor Paarden: Hartog Balance en Hartog Lucerne Pellets

Goed ruwvoer: Belangrijk voor uw paard

Luzerne voor paarden is een zeer goede ruwvoerder en tevens goed voor de gezondheid van uw paard. De structuur die het geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk, het bevorderd de spijsvertering. Luzerne is rijk aan natuurlijke vitamines, mineralen, sporenelementen en alle essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een stevig botten- en gewrichtenstelsel. Luzerne heeft een hogere voedingswaarde dan gras en bevat meer biotine dan gras wat zorgt voor een betere ontwikkeling van het hoefhoorn. En het hoge caroteengehalte zorgt voor een goede weerstand, groei en vruchtbaarheid van het paard

Luzerne: Calcium-fosfor

Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding. De verhouding tussen calcium en fosfor is 5:1. De ideale calcium-fosfor verhouding voor paarden is 2:1. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een graanproduct tegenover staan. Granen hebben namelijk ook een scheve calcium-fosfor verhouding, alleen dan is het fosfor gehalte hoger. Door het hoge calcium gehalte is het niet optimaal om luzerne volledig als ruwvoer te geven, het kan bijvoorbeeld als aanvulling op ruwvoer zoals hooi, kuil, Hartog Compact Gras of Hartog Grass Mix gegeven worden.

Tijdens de dracht is  Hartog Lucerne Mix zeer geschikt door het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen. Daarnaast bevat luzerne voor paarden foliumzuur en ß-caroteen, deze vitamines zijn essentieel voor de vruchtbaarheid. 

Bemesting met kunstmest zorgt voor moeilijk verteerbare eiwitten in voordroog kuil of hooi en deze kunnen koliek en dikke benen veroorzaken. Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten als gevolg van binding van stikstof uit de lucht door de wortelknolbacteriën. Het resultaat zijn eiwitten die volledig verteerbaar zijn. Ook het drogen van luzerne is belangrijk voor de uiteindelijke vertering. De korte verhitting in de droogovens zorgt voor een gedeeltelijke afbraak van de eiwitten waardoor deze beter opgenomen kunnen worden.

Lucerne Pellets bevatten nauwelijks structuur, de vertering is snel en daardoor minder effectief voor de darmen. Hetzelfde geldt voor grasbrokken, voer daarom altijd ruwvoer bij anders worden de darmen niet voldoende gestimuleerd. 

Gerelateerde artikelen

Wat voer jij je paard in de winter? Wintertips

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.