HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Wat voer jij je paard in de winter? Wintertips

Ontdek handige wintertips! Leer hoe u uw paard optimaal kunt verzorgen tijdens de koude wintermaanden. Ontdek praktische adviezen en nuttige informatie om uw paard gezond en comfortabel te houden gedurende het winterseizoen.

Het weer veranderd, het grasland wordt nat en de kwaliteit van het gras wordt minder. In deze periode, zeker tijdens de koude dagen in de winter, heeft een paard meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Ruwvoer speelt hierin een belangrijke rol!

Tijdens deze periode krijgen de paarden en pony’s minder voedingstoffen binnen via het gras. Daarom is het verstandig om het voermanagement aan te passen. De verandering in het rantsoen begint wanneer de paarden nog veel buiten staan, maar de kwaliteit van het gras minder wordt. Langzaam kunnen de paarden wennen aan het ruwvoer wat al in het land of de paddock bijgevoerd kan worden. Door deze langzame overgang kunnen de maag- en darmen geleidelijk wennen aan de grotere hoeveelheden droge stof.

Stalproblemen tijdens de winter

Het binnen staan door het slechte en koude weer zorgt bij veel paarden stalproblemen zoals verveling, stress, lucht zuigen en kribbebijten. Ook kunnen problemen met het ruwvoer roet in het eten gooien. Denk maar aan stoffig hooi, schimmelige kuil en ongedierte. Voorkom deze problemen met goed voermanagement. Hierbij is het belangrijk dat iedere paard of pony naar eigen behoefte wordt gevoerd. Geef het paard een constante kwaliteit ruwvoer met alle dagelijkse bouwstoffen. Verdeel de voertijden ook over de hele dag.

Je paard warm houden in de winter 

Wanneer de dagen kouder worden hebben paarden extra energie nodig om zichzelf warm te houden. Het grootste gedeelte van deze energie wordt uit het ruwvoerrantsoen van je paard gehaald. Zeker voor paarden die buiten staan is het verstandig om tijdens vorstperiodes extra ruwvoer te verstrekken. Dit is beter dan het geven van extra krachtvoer doordat de vezels in ruwvoer meer energie verstrekken aan het lichaam. Het eten van ruwe vezels houdt je paard namelijk warm. Wanneer je paard al (zo goed als) onbeperkt ruwvoer krijgt kan het een uitdaging zijn om deze extra ruwvoer te verstrekken en blijft het extra ruwvoer vaak liggen. In deze gevallen kan een ruwvoermix zoals de Hartog Digest een uitkomst bieden. Op deze manier verstrek je niet alleen extra ruwvoer, maar ondersteun je ook het verteringskanaal. Je kan een ruwvoermix mixen met je krachtvoer, om zo de opname te verbeteren, maar je kan deze ook los geven als een extra voermoment.

Help mijn paard valt af in de winter

Als je een paard hebt die in de koude periodes van de winter snel afvalt kan het zijn dat er niet voldoende ruwvoer wordt verstrekt. Ook kan het liggen aan dat het ruwvoer niet voldoende voedingsstoffen bevat om je paard genoeg te ondersteunen. Het klinkt al snel aanlokkelijk om hierbij terug te vallen op extra krachtvoer, maar ook deze paarden zijn meer gebaat bij extra ruwvoer dan krachtvoer! In deze gevallen kan je kijken naar de Lucerne Mix, deze ruwvoermix is op basis van luzerne en bevat hoogwaardige eiwitten die ervoor zorgen dat je paard makkelijker op conditie blijft.

Tips om je paard de winter door te helpen

  1. Bouw veranderingen in het rantsoen van het paard of de pony langzaam op om maag- en darmproblemen te voorkomen.
  2. Geef een goede kwaliteit ruwvoer, geen schimmel, stof etc.
  3. Verdeel de voertijden zo veel mogelijk, laat het paard lekker knabbelen (bijvoorbeeld een dun laagje stro in de box).
  4. Verdeel de drink en eet punten zo veel mogelijk in de paddock of het land zodat het bewegen wordt gestimuleerd.
  5. Paarden en pony’s die in koude tijden de hele dag buiten staan hebben 10% tot 20% extra energie nodig uit ruwvoer.
  6. Voer ieder paard onafhankelijk van elkaar en stem het voer af op de behoefte aan energie van het paard.
  7. Een paard of pony moet altijd beschikken over vers drinkwater.
  8. Geef je paard of pony ook in de winter voldoende beweging.
  9. Verminder de hoeveelheid krachtvoer bij weinig beweging en arbeid.

Gerelateerde artikelen

Body Condition Score van je paard berekenen

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Luzerne voor paarden

Tussendoortjes voor paarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.