HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Sportpaarden optimaal voeren

In de wereld van paardensport is voeding een cruciale factor, en verschillende disciplines vereisen op maat gemaakte benaderingen.

In de wereld van paardensport is voeding een cruciale factor, en verschillende disciplines vereisen op maat gemaakte benaderingen. Naast voeding is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het herstel van spieren bij sportpaarden, wij lichten dit graag verder uit. 

Piekprestaties bij sportpaarden

Voor disciplines zoals springen, eventing en drafsport, waar de spieren intensieve, kortdurende belasting ervaren, is de Hartog Energy de ideale keuze. Deze graanmix, verrijkt met haver, biedt niet alleen een hoog gehalte aan energie voor topprestaties, maar bevat ook essentiële vitaminen. De granen, met hun snel oplosbare koolhydraten, zoals suiker en zetmeel, zorgen voor snelle energieafgifte. Deze koolhydraten worden afgebroken in de maag en dunne darm door enzymen, wat resulteert in snel opneembare energie die de spieren in staat stelt te pieken.

Tijdens intensieve inspanningen, zoals sprints, vindt energieomzetting plaats zonder zuurstofgebruik. Koolhydraten worden omgezet in glucose, afgebroken tot melkzuur en ATP. Melkzuur levert weliswaar slechts enkele minuten energie, maar speelt een cruciale rol bij korte, krachtige inspanningen. Deze koolhydraten zijn niet alleen van belang voor spiergebruik, maar ondersteunen tevens andere vitale lichaamsprocessen, waaronder hersenactiviteit. De optimale voerhoeveelheid varieert per paard, afhankelijk van ras, leeftijd, discipline en niveau.

Spierherstel en vitaliteit

Naast voeding voor piekprestaties is het essentieel om aandacht te besteden aan het herstel van spieren bij je sportpaard. Vrijgekomen melkzuren vragen om een gebalanceerde verhouding tussen vitamine E en selenium om effectief te worden verwijderd, waardoor het risico op verzuring en spierpijn wordt verminderd. Vitamine E bevordert het spiermetabolisme en versterkt de weerstand. Natuurlijke antioxidanten in het voer bestrijden vrije radicalen, bevorderen spierherstel en versterken bloedvatwanden en ander bindweefsel in het lichaam.

De Hartog Energy, met alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen, is ideaal voor paarden met minder temperament die toch extra energie kunnen gebruiken. Het bevorderende effect op energie draagt bij aan een beter uithoudingsvermogen zonder het paard onhandelbaar te maken. Bovendien is de Hartog Energy perfect te combineren met de Hartog Balance muesli, waarvan de toegevoegde levende gistcellen verzuring in de dikke darm voorkomen en de ontwikkeling van een gezonde darmflora stimuleren.

Gerelateerde artikelen

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je aanvullen?

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De voordelen van biotine voor paarden

De zin van vitamine E voor jouw paard 

Waarom kiezen voor een balancer voor je paard?

Het voeren van een sportpaard

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.